piątek, 4 stycznia 2013

Lasagne z mięsem mielonym

 

 

Składniki:

Farsz mięsno-pomidorowo-marchewkowy :


500 g mięsa mielonego wołowego
700 g marchewki
1 średnia pietruszka (korzeń)
pół średniego selera
3 średnie cebule
puszka krojonych pomidorów
słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 200 g )
kilka łyżek oliwy do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano.

Sos beszamelowy:


50 g masła
kilka łyżek mąki
1 litr mleka pełnotłustego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Ponadto:


350 g makaronu do lasagne
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
350 g twardego sera - startego na grubych oczkach

Przygotowanie: 

 

Farsz: W wysokim garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać do smaku sól, pieprz i słodką paprykę oraz starte na grubych oczkach: marchew, pietruszkę i seler. Posilić i dusić przez kolejnych  kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i pomidory i dusić do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa zmiękną zdjąć farsz z ognia i doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (aby uzyskać więcej aromatu i smaku ziół należy je rozetrzeć rękoma przed dodaniem do potrawy) papryką słodką, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny, dość słony i ostry smak. Zostawić do ostygnięcia.

Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu, a następnie powoli dodawać mąkę i mieszając trzepaczką doprowadzić do połączenia składników, aż powstanie jasna zasmażka. Nie przerywając mieszania dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Należy uważać, aby nie dopuścić do przypalenia się sosu. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia i doprawić: solą, pieprzem i płaską łyżeczką  gałki muszkatołowej.

Zostawić sos do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu , aby nie dopuścić do powstania kożucha na powierzchni.



Na dno naczynia do zapiekania wylać śmietankę kremówkę (ten zabieg sprawi, że dolna warstwa nie będzie się przypalać i ułatwia wyjmowanie potrawy z naczynia). Następnie układać warstwowo: płaty makaronu (bez uprzedniego gotowania), farsz mięsno-warzywny, sos beszamelowy, ser. Ostatnią warstwę obficie posypać serem i sosem beszamelowym. Na wierzchu posypać szczyptą oregano.

Całość przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po 45 minutach zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia, aby zrumienić wierzchnią warstwę potrawy. Po zakończeniu pieczenia lasagne wyjąć i odstawić na kilka minut - potrawa będzie bardziej "zwarta" - co ułatwi jej wyjmowanie.

Całość świetnie komponuje się z prostymi sałatami,  np taką jak na zdjęciach : roszponką z rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi, doprawioną sosem vinegrette.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz