środa, 16 stycznia 2013

Makaron czosnkowy z cukinią, szynką i fetą

Proste, pożywne i szybkie danie, makaron z dodatkiem czosnku niedźwiedziego dodaje mu ciekawego smaku, a jego zielony kolor sprawia, że potrawa ładnie się prezentuje. Z powodzeniem można też dodać zwykłe wstążki... ja kupując ten, przekonana byłam, że jest ze szpinakiem. Dopiero w domu okazało się, że to czosnek :)


SKŁADNIKI:


300 g makaronu czosnkowego wstążki
100 g szynki wędzonej
2 średnie cukinie (nie mogą być zbyt duże- skórka nie może być bardzo twarda, a pestki duże - taka nie będzie się nadawała do starcia )
100-120 g sera typu feta (niestety nie jest to oryginalna feta, tylko ser sałatkowy)
ząbek czosnku
oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, to samo zrobić z serem Czosnek pokroić na bardzo cienkie plasterki, tak samo szynkę.

Na oliwie podsmażyć szynkę, gdy będzie już przyrumieniona dodać czosnek i krótko smażyć. Następnie dodać cukinię, doprawić lekko solą i smażyć wszystko razem, aż cukinia zmięknie - nie dopuszczając do rozgotowania się.

Do szynki i cukinii dodać makaron, delikatnie połączyć składniki. Na talerzu posypać serem.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz