poniedziałek, 31 grudnia 2012

Przygodę z kulinarnym pamiętnikiem czas zacząć! Leczo


Co rusz słyszę pytania moich kochanych znajomych o przepisy. Aby ułatwić Wam sprawę, a moze i kogoś zainspirowac do ustawienia się "przy garach", postanowiłam uwieczniać i opisywacć moje kulinarne doświadczenia.

Na pierwszy ogień wrzucam moją wersję popularnego leczo - pożywną, dla wygłodniałych mężczyzn, oczywiście nie tylko.


Leczo: 


  Składniki: 


 600 g karczku wieprzowego
 500 g kiełbasy śląskiej
 300 g kiełbasy myśliwskiej
 500 g pieczarek, najlepiej małych
 300 g ogórków kiszonych 
 3 średnie marchweki
 2 czerwone papryki
 2 żółte papryki
 3 średnie cebule
puszka krojonych pomidorów
słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 200 gr)

Przyprawy: papryka słodka mielona, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

Olej lub oliwa do smażenia.

Przygotowanie: 


Kiełbasę pokroić w tzw. półplasterki, mięso i warzywa w dużą, ok 1,5 cm kostkę. Pieczarki pokroić na cztery części.

Kiełbasę usmażyć na odrobinie oleju w dużym, wysokim garnku z grubym dnem, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Wyjąć z garnka i zostawić tłuszcz - do tłuszczu ze smażenia dodać  mięso. Gdy nie będzie już surowe dodać słodką i wędzoną paprykę, sól i pieprz, podsmażyć. Następnie dodać kiełbasę z cebulą i marchewkę. Garnek przykryć i dusić chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.

Na osobnej patelni, na łyżce oleju usmażyć pieczarki. Najlepiej, gdy smażymy je na mocno rozgrzanej patelni, bez przypraw, aby się podsmażyły a nie udusiły. Gdy będą już gotowe zdjąć z ognia, dodać soli i pieprzu.

Do garnka z mięsem i marchewką dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, po chwili dodać pieczarki i paprykę, dusić. Gdy warzywa będą już miękkie na suchej patelni podsmażyć kiszone ogórki i dodać do garnka. Przyprawić do smaku: solą, pieprzem, papryką słodką, wędzoną ostrą, odrobiną ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia i doprawić czosnkiem granulowanym. 

Gotowe, Smacznego!




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz