Składniki: (na tortownicę 25 cm)
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej60 g cukru pudru
125 g masła (w temp. pokojowej)
1 jajko
szczypta soli
Masa cytrynowa:
3 cytryny2 duże jajka
2 żółtka
75 g masła
100 g cukru
250 g serka mascarpone
Beza włoska:
2 białka120 g cukru
20 ml wody
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawekPRZYGOTOWANIE:
Pierwszym krokiem do wykonania tarty jest przygotowanie kruchego ciasta (ten przepis na ciasto polecam także do wszystkich innych słodkich tart). Do głębokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy tak długo aż powstanie gładkie, puszyste ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i albo wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, albo (ja robię tak bardzo często) kroimy ciasto na plastry o tej samej grubości i wykładamy dokładnie formę. Jeśli nie mamy formy z powłoką nieprzywierającą koniecznie wysmarujmy ją masłem.
Przed włożeniem do piekarnika na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy je grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do obciążania ciasta (u mnie tę funkcję pełni cieciorka)
Pieczemy ok 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik funkcja góra-dół) - ciasto jest gotowe, gdy brzegi są złociste. Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu - w innym wypadku może się połamać!
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu cytrynowego: cytryny szorujemy, obieramy z nich skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Następnie w garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło, (na małym ogniu) a pozostałe składniki -za wyjątkiem serka mascarpone - mieszamy ze sobą w oddzielnej miseczce. Gdy masło się rozpuści dodajemy powoli wymieszane składniki i mieszamy nie zdejmując garnka z ognia. Po kilku minutach masa powinna zacząć gęstnieć - gdy jej konsystencja przypominać będzie budyń zdejmujemy z gazu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy krem będzie zimny dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli ktoś lubi bardziej puszystą masę może na końcu dodać także ubitą śmietankę kremówkę.
Masę cytrynową wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania bezy.
Aby przygotować bezę należy ubić białka na gładką pianę z 20 gramami cukru a następnie w garnuszku zagotować wodę z pozostałym cukrem - aż do osiągnięcia temperatury około 120 stopni (mieszanka będzie mocno wrzeć i będzie już bardzo gęsta). Do ubitej piany wlewamy delikatnie gorący cukier do białek - miksujemy na najwyższych obrotach około 8-10 minut. Masa musi być gęsta, sztywna i błyszcząca.
Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy bezę na tartę i opalamy za pomocą palnika gazowego aż do uzyskania jasnobrązowego koloru (niestety mi w niektórych miejscach przypaliło się aż za bardzo). Ważne jest, aby nie umieszczać bezy na cieście lecz na masie - umieszczona bezpośrednio na cieście po kilku godzinach sprawi, że stanie się ono miękkie i może się rozpaść.
Na koniec dekorujemy tartę świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz