Składniki:
Ciasto: (składniki na tortownicę 25 cm)
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gr masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany 12-18 %
Nadzienie:
2 opakowania budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
750 ml mleka
800-1000 g jabłek
garść suszonej żurawiny
łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy nie będzie już ciepłe, w misce mieszamy (ja robię to mikserem na najniższych obrotach) wszystkie składniki ciasta aż do uzyskania grudkowatej masy, którą następnie wyjmujemy i rękami formujemy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta układamy na dnie tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta formujemy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składników.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i każde dzielimy na 12-16 części (w zależności od wielkości owocu), a następnie układamy na cieście i skraplamy sokiem z cytryny (Jeśli nie używam żurawiny, posypuję jabłka także cynamonem) i posypujemy żurawiną.
W garnuszku doprowadzamy do wrzenia około 650 ml mleka, w międzyczasie mieszając w osobnym naczyniu proszek budyniowy, cukier i pozostałe mleko - tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko się zagotuje należy zdjąć je z ognia i dodać składniki, intensywnie mieszając (ja używam do tego celu trzepaczki). Gorącą masę wylać na ciasto i wyrównujemy.
Kolejnym, ostatnim już etapem jest starcie na tarce o dużych oczkach pozostałego ciasta i posypanie nim wierzchu ciasta.
Tak przygotowany wyrób wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut - jeśli wierzch wydaje się być za bardzo przypieczony, to w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę o około 20-30 stopni.
Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz